Математички факултет „у Ноћи…“

У оквиру пете по реду манифестације Ноћ музеја, 17. маја 2008. организована је изложба „Рачунари или како је све почело“ на Математичком факултету Универзитета у Београду.

Детаљ са изложбе
Иницијатор изложбе била је проректор Универзитета у Београду, проф. др Неда Бокан. Цела изложба била је у знаку јубилеја 200 година Универзитета у Београду (1808-2008) и 40 година од оснивања Рачунског центра ПМФ-а (основан 29. новембра 1968.).

Изложба је била постављена у аули у приземљу зграде ПМФ-а, у близини великог хемијског амфитеатра. У истом простору представио се и велику пажњу посетилаца привукао је Хемијски факултет, а на четвртом спрату своја врата посетиоцима je отворио и музеј Рударско-геолошког факултета. Цео програм почео је у 18 сати и трајао до два сата иза поноћи.

Вредни експонати изложбе пажљиво и стручно су распоређени у четири витрине, док је неколико крупнијих експоната стајало изван витрина, нпр. стари рачунари и терминали, шибер, рачунска машина и посебан раритет бушилица картица за IBM 360. Изложбу је пратио штампани каталог и брошура са пригодним текстом о поставци. Преко каталога сви посетиоци су могли да се упознају са распоредом експоната по витринама, као и о експонатима у другом делу изложбеног простора.

Целу поставку употпунила је презентација, коју су посетиоци могли да виде пројектовану на платну. Презентација је припремљена за ту сврху и садржи многе информације које целу изложбу повезују у једну логичну целину. У саму презентацију је укључен и филмски снимак из 1971. из архива Телевизије Београд. У њему се виде рачунарски експонати тог времена - бушилица и читач бушених картица.

На посебном столу стајала су два рачунара. На једном се налазио електронски каталог изложбе, којем су посетиоци слободно могли да приступе и да за сваки експонат погледају одговарајући локални чланак снимљен са Википедије.

Посебно интересовање изазвала је рачунска машина на којој је мр Весна Вучковић демонстрирала како се некада рачунало и како су се полагали испити. Бушилица IBM заједно са кутијом бушених картица, као и шибер привукли су такође велику пажњу.

Посећеност изложбе била је изузетна. Од самог отварања једва да је било простора да стану сви заинтересовани. Триста примерака каталога је "плануло" за прва два сата, а није било довољно ни петсто примерака брошура, тако да су доштампавани у неколико наврата.

Према проценама Танјуга, музеј Рударско-геолошког факултета на четвртом спрату зграде обишло је око 3000 посетилаца. Знајући да се сви посетиоци нису пењали на четврти спрат, са правом процењујемо да је наш музеј обишао много већи број заинтересованих, а простор физички није ни дозвољавао више посетилаца. Закључак је да је ова манифестација премашила очекивања и највећих оптимиста.

Међу посетиоцима било је и више универзитетских професора као и познатих личности из струке и јавног живота, пуно садашњих и бивших студената, као и, надамо се, будућих. На крају, стекао се утисак да је цео подухват био веома успешан, да би се све требало поновити када се укаже прилика, али и да је штета што Математички факултет нема сталну поставку музеја.

Сања Косановић и Ђорђе Стакић

Фото галерија, Ноћ музеја 17. мај 2008.

Сања и војници постављају постаменте Шибер Рачунска машина
Бушилица и бушене картице Детаљ са изложбе Весна показује како се рачуна
Детаљ са изложбе Прве три витрине са експонатима Проф. др Светозар Никетић и проректор проф. др Неда Бокан гледају каталог
Професори Зоран Лучић, Цветана Крстев, Душко Витас, Светозар Никетић Проф. др Владимир Јанковић са супругом гледа презентацију и филмски снимак из 1971. Асистент мр Филип Марић са супругом Миленом и ћерком Аном
Професори Бранислав Ђурђевац, Владимир Филиповић, Мирјана Ђорић Наташа Ђурђевац, Милош Јорговановић Наташа Ђурђевац, Ђорђе Стакић, Соња Телебаковић
Проф. др Небојша Лажетић гледа презентацију Проф. др Душко Витас и проф. др Иван Јуранић Соња Телебаковић, Милан Банковић, Маријана Терзовић, Бојана Вуликић, војник Драган Синђелић
Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије Дејан Ристановић, главни уредник часописа PC Press Ђорђе Стакић, проф. др Душко Витас
Free counter and web stats